Shidoshi – 士道師

Shidoshi 士道師 är en term myntad av Hatsumi sensei som används endast inom Bujinkan för ”coach”. Den gängse japanska termen för instruktör är ”指導師” som också uttalas shidoshi och som kan tolkas som ”coachande person” medan tolkningen av vår  士道師 är ”läraren av de krigiska metoderna”.

Pertti Ruha

Huvudinstruktör för Bujinkan Iwato Dojo är Pertti Ruha, född 1960 i Sodankylä Finland. Han började träna budo 1970 och tiden fram till första resan till Honbu dojo i Japan 1985, tränade han parallellt flera kampsporter, men la ner allt annat efter att ha träffat Masaaki Hatsumi, Bujinkans huvudman. Efter flera resor till Japan var det dags för sakkitestet 1989 och blev då godkänd som shidoshi.
Sakkitestet är den skiljeväg då budo blir ett biologiskt system, från att ha varit ett intellektuellt system, från att vara ett system som består av tekniker och form till att ett system som utgår från intuition och instinkter.

Studiet av Bujinkan budo taijutsu kan vara förvirrande. De genvägar man tar leder endast till omvägar och längre tid till insikt om budons innersta väsen. Man måste ha modet att ge upp sina gamla vanor och ovanor för att kunna växa som människa i vardagen och utvecklas inom budo.

Pertti’s andra intressen, som till en början var skilda från budo, är numera helt integrerade i den. Löpning barfota eller i minimalistiska skor, klippklättring, MovNat inspirerad träning (som nästan är som klassisk ninja träning i modern tappning) , yoga etc är i grunden kroppsfärdigheter baserade i Taijutsu. Filosofi, konst, musik och mikkyo buddism (Shinnyo-en) är i grunden av samma essens som sann Budo.
Träningen handlar inte om hur många pass i veckan man gör, utan om hur många pass om dagen det blir.

Det handlar om att bemästra den bioteknologi som kroppen representerar och de koncept och principer som vi ärvt av våra nio skolors forntida mästare.

Arkaisk kunskap
Praktiseras genom närvaro
För det goda livet


Annonser

5 thoughts on “Shidoshi – 士道師”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s