Etiketter

, ,

Kikuchi Takeshige var en militärledare för sin klan och stod i Nitta Yoshisadas tjänst med sin armé om 1000 män. Vid slaget om Mizunomi Toge no Kassen, mötte Kikuchis armé av 3000 man under ledning av Ashikaga Tadayoshi, en yngre bror till Ashikaga Takeuji som nyligen hade intagit Kamakura och utropade sig själv till Dai-shogun, utan tillstånd från kejsaren Godaigo.

Kikuchi och hans män var inte vid det tillfället utrustade med långa slagfältsvapen, som t ex odachi och naginata och därför beordrade han sina män att fästa sina tanto på ändan till 6 fot långa bambu stavar. Han dolde i sig i skogen med sina män i bakhåll och besegrade Ashikagas här och jagade dem på flykt. Det var en taktik som inte hade setts tidigare.

Efter denna slag blev användningen av lansar (yari 槍) mer vanligt och ledde till utvecklingen av flera stridskonst traditioner och tekniker. Lansar med spetsar i form av en tanto kom att kallas efter det här för ”Kikuchi Senbon Yari” – Kikuchis tusen lansar.

En senare ättling till honom, Kikuchi Takemitsu, studerade Kukishin Tenshin Hyoho under Ouchi Minbu Yoshikande Shihan och grundade en separat gren av Kukishinden ryu som förmedlades endast inom Kikuchi familjen.
Man tror att det var från denna gren av Kukishin ryu som sojutsu kom till vår Kukishinden ryu Happo Biken någon gång under Shohei perioden (1346-1370) till den andre Soke Izumo no Koshiro Terunobu. Densho fördes vidare via den 27:e Soke, Takamatsu Toshitsugu till den 28:e Soke Hatsumi Masaaki.

Kukishinden ryu Yari är ursprungligen 272 cm lång (9 shaku). Skaftets diameter ska vara ungefär 30 mm (1 sun). En variant av det långa spjutet är Te-yari (hand-spjut) som är 180 cm lång (6 shaku), men det finns även spjut för inomhusbruk som är 120 cm långa (4 shaku) som kallades för ”Makura-yari” – kudde-spjut. Den fick sitt namn av att den skulle förvaras nära sovplatsen för självförsvar vid behov.

Hatsumi.yari.2

Annonser