Etiketter

, , , ,

Ursprunget till Kukishinden ryu naginatajutsu är samma som för Kukishinden ryu bojutsu, dvs en stridskonst som utövades redan under Tang Dynastin i Kina (618–907). Det var en kunskap som fördes med buddistmunkar till Japan och vidare Otomo no Furumaro och blev känt under namnet Chosui ryu.

Naginata & Kodachi 015

Även Fujiwara familjen blev upplärd i denna metod genom Fujiwara Uona som utvecklade en lättare version av bisento (guandao på kinesiska) som kom att kallas för nagamaki och införlivad i familjens Shinden Fujiwara Muso ryu. Senare när nagamaki inte längre tillverkades utvecklades naginata.

Shinden Fujiwara Muso ryu hade flera berömda krigare som elever, bla Japans andre Shogun, Sakanoue no Tamuramaro, som var erkänt skicklig med både nagamaki och naginata. Yakushimaru Kurando Takamasa, som grundade Chosui Kukishin ryu, inkluderade denna naginatajutsu i sin skola och som senare kom att läras ut till Izumo no Kanja Yoshiteru som är för oss känd som grundaren av Kukishinden ryu Happo Hiken.

Alla densho med naginatajutsu överlämnades från den 27e Soke, Takamatsu Toshitsugu, till den 28e Soke, Hatsumi Masaaki.

Kukishinden Ryū Naginatajutsu är strukturerad enligt följande:

[1] Kishin Gohō no Kamae
[2] Kihon Gata
[3] Kyuho Gata
[4] Kugi Hiden

Naginata har blivit standardiserad till 7 shaku 5 sun (227 cm), men skulle ursprungligen anpassas till användarens längd och vara då 2 shaku (60 cm) än utövarens kroppslängd. Skaftens diameter ska vara ungefär 1 sun (3 cm).

Annonser