Etiketter

, ,

Principen att ”döda” balansen är en grundläggande del i budo taijutsu och ingår i konceptet ”kaname 要”, något som Hatsumi sensei har tagit upp som årets tema 2012. Kaname kan man översätta till

  • det nödvändiga
  • det viktigaste
  • essensen, det essentiella
  • pivot
  • att vänta i bakhåll

Eftersom vi människor står på två ben, är vi särskilt känsliga när det gäller kroppens balans, men även den mentala balansen kan ”dödas”(kuzushi).
Detta går hand i hand med vår inneboende rädsla för att falla. När ens balans bryts bara lite grann, reagerar vi med en automatisk respons för att försöka snabbt återvinna balansen, för att undvika att ta fall. Denna balansreaktion kan utnyttjas på många sätt och det är därför en viktig del i vår träning att lära sig upptäcka dessa reaktioner.

Kuzushi är relaterad till begreppen pivotpunkt och hävstång. En pivotpunkt är den stödjepunkt som en hävstång arbetar kring för att lyfta eller flytta något. Det är den punkt som hävarmen svänger kring. Till exempel är det möjligt att kasta ett suddgummi över bordet med din linjal som hävstång och fingret som en stödjepunkt.

Detta är relaterat till balansen genom att pivotpunkten kan manipuleras vid kontaktpunkten, man kan på ett effektivt sätt beröva motståndaren förmågan att uppfatta den kraft som tillämpas på denne, och därmed också kunna leda dem ur balans. Du spelar med det faktum att motståndaren har vissa ”förväntningar” om vad som händer när han till exempel, slår mot dig och du blockerar;
Undermedvetet, förväntar han sig att möta en kraft vid en viss punkt och från en viss riktning. När den ”förväntade” kraften ändras vid eller strax innan kontaktpunkt blir motståndaren vid denna tidpunkt ytterst sårbar i sin balansreaktion.

Ett annat exempel på kuzushi är när du går upp eller ner för trappor och snubblar till på toppen eller längst ner, eftersom du inte var uppmärksam och förväntade ytterligare ett steg som inte var där. Marken har träffar foten en aning tidigare eller något senare än du väntade, slår dig ur balans.
Om den riktning som foten och marken möter också förändras, till exempel golvet ger vika eller det finns ett objekt som ändrar fotens landningsvinkel, kommer du sannolikt snubbla, falla och eventuellt stuka foten.
Eller när du trycker upp en dörr öppen, förväntar du dig att den öppnas åt vänster eller höger på sina gångjärn. Men om dörren helt enkelt gav vika, skulle de flesta människor ramla framåt och / eller falla, beroende på hur hårt de knuffade dörren. Om en dörr du var säker på var en svängdörr men egentligen var en skjutdörr, skulle du stoppas tvärt eller falla med ansiktet mot det om armen inte var redo för motståndet.

All kraft som appliceras på motståndaren är alltid i omvänd proportion mot det han använder mot oss – ett begrepp som Hatsumi sensei använder för det är ”datsu ryoku”.
Detta koncept kommer från en urgammal bok om stridskonst, benämnt Sanryaku, och där det står att ”mjuka färdigheter styr de hårda” (juyoku seigou 柔能制剛).
Det är en fras som är välkänt inom en bred budo krets och man brukar hänvisa till den som referens till att mjuka tekniker (jujutsu, judo etc) alltid kommer att segra över hårda metoder. Men det är bara halva sanningen, för i stycket direkt efter i Sanryaku skrivs det att;
– ”den som är mjuk och hård är i ett tillstånd av tilltagande ära! Den som kan vara stark och svag är i ett tillstånd av ökande berömmelse! Om man är enbart mjuk och svag är man på tillbakagång. Om man är enbart stark och hård, blir man oundvikligen förintad”. Alla känner väl till att det är svårare att hålla balansen om vi berövas synintrycken, vi blir automatiskt mer försiktiga när vi går i ett mörkt rum. Därför är metsubushi metoden också en viktig del i kuzushi. Metsubushi behöver nödvändigtvis inte alltid omfatta att man kastar någonting i pulverformat mot motståndaren, utan det finns andra metoder också – som t ex en tumme i öga.

Annonser