Etiketter

, , ,

En del av ninjans strategi för goshinjutsu (självskydd/självbevarelse) är vad vi på svenska kallar för ”den grå mannen” och härstammar från erfarenheter som samlats under decennier av UD- och militär personal i utlandstjänst, men framför allt ur våra skolor för ninjutsu ur de läror som handlar om ”hensugata” – att förklä sig, att förställa sig och ändra sin yttre form. Ett område inom hensugata benämns shichiho-de och i sin enklaste form består av sju olika förklädnader:

 1. Akindo – handelsman
 2. Hokashi – gatumusiker
 3. Komuso – tiggarmunk
 4. Sarugaku – gatuartist
 5. Shukke – buddist munk
 6. Ronin – vandrande krigare
 7. Tsunegata – vanlig person; ”den grå mannen”

Den här artikeln ska främst handla om tsunegata – den grå mannen.

Att förflytta genom en urban miljö vid en allmänt kaos eller om man av någon anledning har hamnat på fel sida om staden på främmande orter kan vara extremt farligt, till och med livshotande. Tyvärr kommer det att finnas många kriminella som väntar på just sådana tillfällen att ge sig på personer som de uppfattar som svaga. Vi kallar dem ”predatorer”. Att undvika dessa predatorer kan kräva olika typer av strategier.

 • En är att röra sig i grupp med en tillräcklig utstrålning av kraft, som får predatorerna att välja andra mål.
 • En annan är att förflytta sig dolt och när predatorerna inte är vaksamma.
 • Ett tredje och mer flexibel metod, är att lära sig att smälta in i en folkmassa och inte göra något för att dra uppmärksamhet till sig själv.

Att smälta in i en folkmassa kallas för att bli den grå mannen.
Det finns personer som rör sig runtomkring oss varje dag men vars fysiska närvaro sänder så subtila signaler utåt att vi ignorerar dem. De är i alla avseenden osynliga för oss. Den grå mannen är den vi vill efterlikna i en akut hotfull situation. För många är problemet att de aldrig har sett en riktig gråman, om man inte har fått lära sig att se dem, och kan därför inte härma dem.

Så vem är den grå mannen och hur vi hittar honom och hur kan vi efterlikna honom? Det kommer att kräva en viss tid att observera folksamlingar. Kunskapen om det bygger på en förståelse för hur din hjärna kommer ihåg vad den ser.

RAS (retikulära aktiveringssystemet)

Principen är rätt enkel. Sinnet kommer ihåg allt som väsentligt stimulerar det. Om det inte finns någon stimulus så finns det inget att uppmärksamma. Vi bryter ner denna idé ytterligare; hjärnan innehåller ett filter för alla sinnesintryck som kallas RAS – retikulära aktiveringssystemet. Det är en del av hjärnan som filtrerar sinnesdata . Till exempel, dina ögon skickar en ständig ström av data genom synnerven. RAS skannar av flödet och bestämmer vilka delar av processen kan filtreras bort och vilka delar som bör uppmärksammas. Detta gör det möjligt för hjärnan att spara energi, genom att inte behandla all visuell data.

Vad filtrerar RAS och vad kommer igenom?
Undermedvetet söker hjärnan alltid efter hot. RAS skickar igenom uppgifter om

 • snabba rörelser,
 • hotande rörelser,
 • rörelsebanor som kan korsa din egen

Den reagerar också på

 • klara färger,
 • hal-huvud kontur,
 • ljus reflektioner,
 • starkt ljus,
 • implicita rörelser och andra liknande saker som stimulerar hjärnan

RAS ignorerar områden med sammanhängande färg, skugga, dova naturliga färger, långsamma rörelser och rörelse som går bort från oss.
RAS hanterar effektivt även ljud. Den filtrerar ljud som är onödigt för oss att lägga märke till, till exempel ljudet av att kylskåpet är igång, men varnar oss för ljud som kan utgöra ett hot, till exempel ljudet av någon som försöker bända upp ett fönster på natten.

Så vad har RAS har att göra med att vara den grå mannen? Helt enkelt detta: för att göra dig osynlig för predatorer, för att inte trigga deras beteende. Om du inte skickar en signal som en predator kan fånga upp, är du är osynlig för honom. Den grå mannen kan förflytta sig runt vår omgivning utan att vårt medvetande utlöser något larm.

Grå man

Grå man i Shibuya

Konsten att smälta in
Hur åstadkoms detta? Det verkar enkelt nog. Bara smälta in. Men det är faktiskt ganska en subtil konstform som består av flera element:

Storlek

Längd är en del av att vara den grå mannen som vi har lite kontroll över. Den bästa grå mannen är vanlig i alla avseenden. Han är av medellängd och vikt. Han har inga uppenbara fysiska egenskaper som drar till sig uppmärksamhet, det vill säga, stor näsa, skallig huvud, ansiktshår, etc. Till exempel, jag har mycket svårt att vara en grå man eftersom jag är lång. Jag är 190 cm lång och ”atletisk”, som jag brukar beskrivas. Folk kommer ihåg mig som ”den långa killen.”

Klädsel

Klädsel är ett element inom vår kontroll. För det mesta fungerar naturliga och neutrala färger bäst, brunt och grått. Inget som kan skapa ett minne som t ex en T-shirt med en provokativ text eller bild. Den gråes klädstil tenderar att vara mycket försiktig. En del SÄPO poliser kallas ibland för ”Dressman poliser” just pga deras intetsägande klädsel. Ingenting som visar hud, ingenting för modeinriktat, inget för omodernt. Vanlig är nyckelordet här.

Standard ”fritidsuniform” för militärer i civila kläder ofta består av 5.11 Tactical byxor, (nämns av en del operatörer som ”skjut mig först byxor”), en khaki button-down bomulls skjorta med axelklaffar, Oakley solglasögon, kängor och ett rakat huvud. Lägg till det en M90 persedelpåse, och du har måltavla skrivet över hela dig. En predator tvivlar inte på att du har väldigt häftiga grejor i väskan och de kommer att vilja ha det. Ju coolare du ser ut, desto mer uppmärksamhet får du av ett gäng predatorer.

Samma gäller märkeskläder och skor, elektronik som är synlig. Hörsnäckor i öronen kopplade till en musikmaskin ger signal om att du inte har koll bakåt etc. Bling bling och klockor som ser dyra ut drar också till sig blickar (det behöver inte ens vara äkta).

Beteende

Eftersom den grå mannen inte drar till sig uppmärksamhet, måste hans beteende och manér vara små och diskreta. Inga stora svepande gester. Energimässigt är den grå mannen tillbakadragen. Han projicerar inte aggressivitet. Han ser sig inte om och han undviker ögonkontakt.

Förflyttning

Ett av de viktigaste inslagen i framgångsrik kamouflage är att lära sig att matcha sin rörelse till bakgrunden. Om du spenderar någon tid i en stad, upptäcker du att varje stadsdel har en unik rytm. Vi kallar det normalbilden. Den refererar till ljud, rörelse, aktivitetsnivå i kvarteret när allt är normalt. Den hastighet med vilken människor rör sig, hur de gestikulerar, volym och hastighet vid samtal. Alla dessa faktorer och många fler utgör normalbilden. Du kan lära dig normalbilden för ett givet område genom att sitta någonstans och bara observera.
Att matcha normalbilden är förmodligen den enskilt viktigaste delen av personligt kamouflage. Att lära sig att gå som de infödda, att förflytta sig som alla andra är bättre än nästan allt annat.

Vägval

En viktig del i att undvika problem är inte att gå där problem tenderar att vara. Detta betyder att du måste känna till terrängen som en infödd. Du måste veta vilka stadsdelar är säkra (relativt) och vilka som ska undvikas. Du måste känna till vägar och gator, platser för polisstationer, bensinstationer, närbutiker och akutmottagningar. Du bör veta vilka områden som har gatubelysning på natten och vilka som är mörklagda. Att veta var flaskhalsarna finns och där det är sannolikt med vägspärrar. Att vara den grå mannen innebär att undvika problem genom att inte gå där problemet är, om det absolut inte är nödvändigt att befinna sig där.

Om man inte känner till området är det svårt att förflytta sig tryggt. En tumregel att följa då är att undvika gator där man inte ser ensamma kvinnor gåendes. Det kan vara ett tecken på att området är otryggt.

Annonser