Etiketter

,

Hanbojutsu 半棒術 är ett grundläggande element i stridskonsten. Vapnet är en enkel rundstav av hårt träslag, rakt och knappt en meter långt, men metoden att använda den går att variera stort jämfört med andra vapen och verktyg.

Hanbo betyder helt enkelt ”halv stav” och men den går även ibland under namnet ”sanshaku bo” – tre fot lång stav – där en fot är drygt 30 cm. Namnet kommer från jämförelsen med den ”hela staven” – rokushaku bo, sex fot lång stav. Hanbo är också kortare en jo-staven, vars längd brukar anges till fyra fot.

Användningen av staven beror på motståndarens beväpning. Om motståndaren har ett kortare vapen är man mer offensiv, och tvärtom om denne har ett längre vapen som svärd och liknande.

Vår hanbojutsu härstammar ur Kukishin ryu och har inte så många formella övningar. De är uppdelade i tre avsnitt och är totalt 17 stycken:

  • Shoden no kurai (10 st)
  • Chuden no kurai (4 st)
  • Okuden no kurai (3 st)

Shoden klassens övningar utförs mot en uke som är beväpnad med kortsvärd, medan de övriga utgår från att uke har ett långsvärd i sina händer.

Kukishinden ryu Hanbojutsu har tre kamae. Normalt brukar man med kamae mena formella kampställningar, men i Bujinkan syftar ordet mera till begreppet ”attityd”.

Slag metoderna är annorlunda såvida att man slår ofta ”omvänt (ura)”, dvs lillfingret är närmast motståndaren och inte tummen (som är vanligast med andra vapen). Kraft genereras genom att avspänt vrida bålen och inte genom att spänna armar och axlar. På det här sättet kan man slå plötsliga och överraskande slag ur vinklar som inte är förväntade, men kräver att man kan koordinera fötter, höfter och handleder i smidiga och kvicka rörelser.

Hanbo greppas med antingen en eller två händer och man växlar ofta mellan dessa grepp. Vid tvåhandsgrepp skall men dessutom låta staven glida lätt i händerna för att anpassa användningen till optimalt avstånd.

Träningen med hanbo avslöjar snabbt brister i taijutsu och kräver att man till fullo förstår skillnaden mellan jutaijutsu och dakentaijutsu. Att bemästra hanbo’n är svårt men är ändå ett grundläggande krav om man vill lära sig förstå hur Happo hiken stridskonsten fungerar.

Annonser