Etiketter

, , , , , , , ,

De nio traditionerna vi baserar våra studier på är i vår dojo;

Gyokko ryu [Den juvelbesatta tigerns skola] Kosshijutsu 玉虎流骨指術 bygger på att låta flera leder genom fötter, rygg och armar generera rotationskraft i ingrepp mot angriparens mjukdelar och inre organ. Metoden går ut på att undvika kraften i en attack genom en aktiv vridning eller genom att rotera runt den för att på så sätt vara i position nära motståndaren och därifrån nå veka primärmål på fienden med den egna motattacken.

brdjt-gyokko-ryu-kakute-kakushi

Fienden i Gyokko ryu föreställs alltid beväpnad med knogjärn eller ringar med taggar

Grunden i Koto ryu [Tigerdräparskolan] Koppojutsu 虎倒流骨法術 är tajming, rytm och solid vektorkraft. Här följer man med i attackens riktning genom koncentrationspunkter och skapar optimal distans för att kunna välla in i vinkelrät linje mot primärmålen och på så sätt kunna slå eller bryta fiendens struktur och hållning i striden.

koto3-sla-tiger

Gikan ryu [Rättvisans skola] Koppojutsu 義鑑流骨法術 har ett ursprung i Gikan familjens stridsmetod och har bidragit med fotarbete och dynamiska knärörelser. Från Gikan ryu kommer också det för hela Bujinkan grundläggande filosofin ”Bufu ni sente nashi”, från denna sida kommer inte första attacken. Alltså att aldrig initiera en attack först utan att bara försvara sig när det behövs. Kuki nage och Tobi taoshi är grundläggande principer för denna skola.

uryu-tamotsu-gikan-no-bo

Uryu Tamotsu Gikan

Kumogakure ryu [Det dolda molnets skola] Ninjutsu 雲隠流忍術 var riktad på den icke våldsamma sidan av Ninjutsu, och härifrån kommer bland annat hur man utnyttjar shyoten, dvs hopp, volter och andra luftiga rörelser offensivt i strid. Ett specifikt vapen för denna skola var spikförsedda underarms skydd [kote] och spjut med krok [kamayari]. Denna skola har även en koppling till Iga ryu ninjutsu.

sayu-kumogakure-gata-1

Takagi Yoshin ryu [De stora trädens skola] Jutaijutsu 高木揚心流柔體術 arbetar med grepp, kast och defensiva rörelser, men till skillnad från moderna kampformer som judo och aikido så utför man dem på sådant sätt att motståndaren inte kan skydda sig eller fly när han faller. I denna skola använder man sig också av strategin att låta motståndaren tro att han har övertaget för att i just det ögonblicket sätta in en motattack.

Jutte.jutsu

Från Togakure ryu [Den dolda dörrens skola] Ninpo taijutsu 戸隠流忍法体術 kommer flera okonventionella strategier och metoder för bland annat ingrepp på perceptionssystemet och flykttekniker. Detta är en form av ”stealth fighting”.
Dessutom kommer Sakkijutsu, konsten att förnimma intentionsfält av kraft och våld, från denna skola och som är en del av testet till femte dan svartbälte.
Det operativa målet för denna skola är att ”bryta ned angriparens kampvilja”, vilket inte alltid behöver ske med fysiska medel.

bujinkan-densho2-togakure

Gyokushin ryu [Det juvelbesatta hjärtats skola] 玉心流忍法 Ninpo, som är utvecklad ur Gyokko ryu bjuder bland annat på kowamono dori – metoder för att ta hand om ”hårda” individer såsom en metod för självskydd i flera dimensioner – goshinjutsu. Kampmetoden i denna skola kallas även för kumiuchi och har påverkat många andra skolor som t ex Muso Jikiden ryu och Hasegawa ryu.

gyokutama

Kukishinden ryu [Nio demoners skola] Happo Hiken 九鬼神伝八法秘剣 är en skola som ofta användes i strid ute på slagfälten mot tungt beväpnade och rustningsklädda motståndare. Därför använde man stora kraftfulla rörelser och stabila ställningar. Viktigt i skolan är att använda små korta snabba steg eftersom man då kan hålla balansen även bärandes tung rustning. Skolan är känd för sina långa vapen som bo, yari och naginata i olika format och tyngd. Denna skola innehåller även en metod för attacker mot veka primärmål som kallas för Dakentaijutsu och som ursprungligen härstammar ur Kishin Chosui ryu.

yoroi kumiuchi

Shinden Fudo ryu [Den orubblige gudomliga traditionens skola] 神伝不動流体術 Taijutsu (Dakentaijutsu och Jutaijutsu) är mer markerad när det gäller det kinesiska ursprunget. Skolan har en koppling till Otomo klanen och bygger framförallt på närheten till naturen och den harmoni (gyoun ryusui 行雲流水) som råder där. Den hämtar många idéer för rörelsemönster och metoder från naturen och de principer som de fysikaliska lagarna erbjuder. Här lär man sig även att alltid ha en strategi för oförutsedda händelser.

Otomo_Mon

Otomo klanens mon

Annonser